Vill du känna doften av nybakade lussekatter i ditt hem? Världens dyraste krydda saffran smaksätter vårt väldoftande bakverk som hör till vid advent, lucia och jul. Det behövs cirka 100 000 krokusar som ska plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo saffran. Man vill gärna att lussekatterna ska bli lyckade och luftiga men även saftiga och goda. För att lyckas med julbaket finns det alltid några små knep att ta till. Var inte rädd för att misslyckas utan följ ett recept och lyssna till vad mer erfarna ger för tips.
De bästa tipsen för det lyckade julbaket
Vill du baka saftiga och goda lussekatter? För att lyckas gäller att följa några små knep och Det finns experttips hur du lyckas med julbaket. När det gäller lussekatter är det viktigt att köpa saffran av god kvalitet. För att få ut så mycket arom som möjligt kan du lägga saffranet i lite socker och sprit. Låt alla ingredienser stå framme i rumstemperatur innan du ska baka. På det sättet blandar ingredienserna sig mycket lättare med varandra. Om du ska ha russin i degen är det bra om du lägger dessa i vatten dagen innan så att de blir fuktiga. Anledningen är att de annars stjäl fukt från degen och lussekatterna blir torra.
Varifrån kommer saffranet?
Det sägs att perserna var de första som odlade saffran men även minoerna som levde på Kreta för 4000 år sedan använde saffran till allt möjligt, bland annat till smink, parfym och att strö över sängen för god sömn. Saffranet nådde Europa tillsammans med araberna när de erövrade Spanien runt år 700. När erövrarna gav sig av hade spanjorerna redan gjort saffran till en del av deras matkultur. Paella till exempel kan inte lagas till utan saffran. Till Sverige kom saffranet runt år 1200 tillsammans med handelsfarare. På grund av dess gula färg började man så småningom att baka ett bröd med saffran den mörkaste tiden på året för att mota det mörka i dörren.