Marknadsför din bakblogg

Idag har Sverige ett stort antal populära bakbloggar och det kan vara en god idé att starta en egen. Media visar många bak- och matprogram i TV och matkedjorna har egna receptsidor för att inspirera till inköp av ingredienser. Om du själv funderar på att starta en blogg där du visar upp dina bakverk är det förstås också viktigt att satsa på marknadsföring för att stå ut från mängden.

Att driva en framgångsrik bakblogg handlar till stor del om att ta bra bilder som visar upp dina bakverk. Ofta kan det vara viktigt att du själv ser representativ ut på bilderna du lägger upp. Ett bra sätt att se bra ut på bild är att bleka tänderna med en hemmakur eller med en tandblekningsprodukt. Det finns flera olika sätt att bleka tänderna hemma, till exempel med kokosolja, jordgubbar och bananskal. Alla är ingredienser som du kanske redan har hemma för att kunna baka godsaker till din blogg.

Så marknadsför du din blogg

För den som bloggar professionellt finns det olika knep att ta till för att öka trafiken och mängden besökare till bloggen. Att sökordsoptimera bloggen är en viktig åtgärd, där du gör det möjligt för fler att hitta bra innehåll på din blogg. Att inte tänka på sökordsoptimering när du skriver texter och utvecklar din blogg är bortkastade pengar, då du kan tjäna mycket på att känna till hur effektiv sökordsoptimering går till.

Ett annat sätt att få fler besökare är att gå med i olika nätverk. Detta är ett bra sätt att knyta kontakter och nå fler läsare. När du går med i nätverk får du ingående länkar till din blogg vilket är positivt både för mängden besökare och vad gäller sökordsoptimering. Om du är aktiv och kommenterar på andras bloggar tillsammans med en länk till din hemsida kan du också få fler att uppmärksamma din blogg. Ett annat ställe där det är bra att kommentera mycket är Facebook, där du kan delta i diskussioner och dela blogginlägg för din egen sida.

Många bloggare brukar gästblogga hos andra bakentusiaster för att kunna nå nya relevanta målgrupper. Då hittar du läsare som är intresserade av att baka och som kan vara intresserade av dina recept. För att visuellt dra in nya besökare kan du tipsa om blogginlägg du lagt upp via bilder på Instagram. Här är det bra att lägga upp många bilder som du kan analysera effekten av i efterhand. Vilka har fungerat, vilka har varit mindre populära? Var noga med att skriva tydliga rubriker på dina blogginlägg som ger läsaren en bra bild av vad inlägget innehåller.

Att använda flera kanaler för din marknadsföring kallas för ”korskanalsmarknadsföring”. Du kan använda Facebook och Instagram som vi redan har gått igenom, men det finns också många andra kanaler att utnyttja för att nå ut. YouTube är en populär kanal som potentiellt kan leda till många besök på din bakblogg. Spela in en film där du visar hur du bakar ett av dina recept och länka till blogginlägget med receptet i beskrivningen på videon. Snart har du fått helt nya besökare som förhoppningsvis återkommer många gånger till din blogg.

Bookmark the permalink.

Comments are closed