PaindeMartin

Den frilansande formgivaren och hemmabagaren Martin Johansson, från Stureby i Stockholm, surfade tidigt på surdegsvågen. På bloggen Pain de Martin delar han med sig av sina erfarenheter från bakning och tips på hur man startar en surdegsgrund. Här får den intresserade lära sig baka olika sorters bröd med en egengjord surdegsgrund och mycket mer.

 

Böcker
Martin Johansson är författaren bakom tre böcker om bakning; Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare från år 2009, Enklare bröd från 2010 och Bröd och pizza: surdegsbröd, fullkornsbröd, pizza och kanelbullar från 2012.

 

Lilla surdegsskolan
Martin Johansson startade Lilla surdegsskolan på bloggen Pain de Martin den femte december 2010. Här delger Martin läsaren sitt sätt att baka surdegsbröd, en metod för hemmabakning som han har utvecklat. Här förespråkar han det enklaste sättet att starta en surdegsgrund – blanda mjöl och vatten.PaindeMartin 1

 

Pris
Martin Johansson fick med sin bakblogg Pain de Martin Matbloggpriset år 2008.

 

Baka knådfritt
Med ugn fast utan andra elektriska prylar lär Martin oss att baka gott bröd. Det enda som behövs är vetemjöl, vatten, salt och jäst. Smakerna växer fram under den långa gräddningstiden.

Istället för att knåda degen så ”spänner” man den lite grann, genom att vika degens kanter in mot mitten av bunken. Det upprepas ytterligare två gånger under den första timmen som degen vilar. Efter det tredje tillfället ska degen vara puffig och fin. Därefter ska den jäsa under upp till åtta timmar, tidigast kan den bearbetas efter sex timmar.

Enligt Martin kan det goda resultatet hänföras till autolysen som medför att gluten kan utvecklas utan någon knådning.

 

Sista inlägget
Den 26 juni 2011 meddelade Martin Johansson att han tänkte lägga ned Pain De Martin för alltid. Skälet var att han ville sluta på topp, medan det fortfarande var roligt. Med facit i handen kom det mer att handla om ett förlängt sommarlov, eftersom han snart var i gång med bakbloggandet igen …

 

litemer.paindemartin.se
Bakbloggen litemer.paindemartin.se lanserades den 9 december 2011. Något som gläder hemmabagare lite var stans. Martin Johanssons båda bakbloggar – Pain de Martin och litemer.paindemartin – är sprängfyllda med recept och inspiration för den bakintresserade.

Bookmark the permalink.

Comments are closed