Pizza har funnits sedan urminnes tider. Man tror dock att rätten, såsom vi känner den, har sitt ursprung i den italienska staden Neapel. Trots att pizza har serverats under århundraden – eller faktiskt årtusenden i en mer vid bemärkelse – kom rätten först till Sverige i slutet på 1960-talet.
Visst är det gott att äta pizza på en riktig pizzeria, men det här med att baka egen pizza är inte heller så dumt. Beroende på vilka ingredienser man väljer att ha med i toppingen kan man också göra den hemgjorda pizzan nyttigare än de alternativ som finns på pizzeriorna. Det brukar gå jättebra att baka pizza tillsammans med barn.
Så här gör du den godaste pizzadegen
Vatten, jäst, olja, salt, mjöl och jäsningstid – en god pizzadeg behöver inte vara krångligare än så! Receptet, som är inspirerat av Ica.se, räcker till sex stycken runda pizzor.
Ingredienser
- 3 ½ dl kallt vatten
- 50 g jäst
- 2 msk olja
- ½ msk salt
- 10 dl mjöl + extra mjöl till utbakningen
Gör så här
- Häll vattnet i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt oljan. Rör ihop ingredienserna. Tillsätt saltet.
- Häll i mjölet och knåda blandningen till en jämn degboll. Det går alldeles utmärkt att använda en degmaskin eller hushållsassistent i detta moment.
- Lägg degen i en stor bunke och låt den jäsa där i ca 1 till 1 ½ timme.
- Plocka upp degen, dela den i sex mindre bitar, som du sedan ska forma till sex lika stora bollar.
- Lägg degbollarna på ett fat eller en bricka, täck över degen med en våt handduk och ställ in i kylen i ca fem timmar.
- Baka ut degen strax före gräddning och toppa pizzabottnarna med en massa smaskiga ingredienser. Grädda i ca 10 min (eller tills färdig).
Så här gör du den fylligaste tomatsåsen
Det finns många sätt att göra en god pizzasås. Vi föredrar att göra såsen med färska tomater som bas – i det här receptet har vi använt körsbärstomater för att skapa både en äkta och fyllig smak.
Ingredienser
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 400 g körsbärstomater
- 1 msk oregano
- salt
- peppar
Gör så här
- Hacka vitlöken i fina bitar och fräs den lite lätt i olja, det vill säga så att vitlöken inte tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa medan du rör om i ca en minut.
- Häll i tomaterna och krossa dem med hjälp av en sked.
- Tillsätt oreganon.
- Låt nu ingredienserna koka ihop till en helt ljuvlig pizzasås i ca 15 till 20 minuter. Värmen ska vara låg och såsen ska tjockna.
- Salta och peppra tomatsåsen efter egen smak.
3 pizzatoppingar med det där lilla extra
Kavla ut pizzadegen och toppa den enligt något av de följande tre tipsen – eller helt efter eget tycke och smak:
- Pizzatopping med smak av tomater, pecorino och honung: 1) Ringla ½ msk olivolja på var och en av de sex pizzabottnarna. 2) Dela körsbärstomater i kvartar och fördela dem på pizzorna. 3) Krydda med lite svartpeppar. 4) Strö smuliga bitar pecorino över pizzorna. 5) Ringla ca ½ msk honung över varje pizza. 6) Grädda i ugnen. 7) Toppa med färsk basilika. .
- Pizzatopping med smak av pepperoni: 1) Bre tomatsås över de sex pizzorna. 2) Strö över riven mozzarella. 3) Placera tunna pepperoniskivor på pizzorna. 4) Grädda i ugnen.
- Pizzatopping med smak av bacon, svartkål och ädelost: 1) Bre crème fraiche över de sex pizzorna. 2) Krydda med lite svartpeppar. 3) Fördela skivat bacon, strimlad svartkål och ädelost på pizzorna. 4) Toppa med mozzarella.
Annat gott du kan använda som fyllning till pizzan
Du kommer långt på våra recept för pizzadeg och tomatsås. Själva pizzafyllningen kan du utforma precis som du vill ha den. Här kommer några förslag på bra topping till pizzan:
- färska tomater
- soltorkade tomater
- rucola
- olivolja
- mozzarella
- skinka
- lök
- ananas
- feferoni
- champinjoner
- oliver
- stekt kyckling
- bacon
- oxfilé
- salami
- fläskfilé
- tonfisk
- tacofärs
Låt inte ens kreativiteten sätta gränserna för de fantastiskt goda pizzor du kan göra!
Bild: © Brent Hofacker / Adobe Stock.