Baguette

Baguetten är det perfekta brödet – lätt, fluffigt och krispigt. Det är mångsidigt, då det passar lika bra till soppor som till sallad, till frukost som till lunch och till vardag som till fest. Detta avlånga, lättbakade bröd har blivit en förankrad del av den svenska matkulturen, även om brödets rötter kommer från Frankrike. Kanske var det baguettens franska ursprung som inspirerade det svenska ordet för det ljusa, goda brödet: pain riche. Om man som svensk skulle gå in på ett franskt bageri och be om en längd pain riche, skulle man bara få frågande blickar till svar, och kanske ett förbryllat ”Quoi?”. Där heter nämligen baguette baguette, och ingenting annat.

Ordet ”baguette” började dock inte användas för att avse just brödet förrän på 1920-talet, även om brödet förekommit långt innan dess. Ordet baguette på franska betyder annars helt enkelt ”stav” eller ”pinne”, och det är alltså just den formen som brödet fått sitt namn från.800px-BaguettesOnBreadBoardForTableService

Att baka baguetter är enkelt och tar inte lång tid. Du kan därför lätt imponera på gästerna med hembakat till maten, utan några större ansträngningar. Ett annat sätt att imponera på gästerna, med ännu mindre ansträngning, är att beställa catering. Om du beställer catering från Sandys får du fräsch och nyttig mat som är hemlagad, bara inte i ditt hem. Vill du ändå baka baguetter själv är sannolikt det enda du behöver köpa ett paket jäst – resten av ingredienserna har man nämligen oftast redan hemma. Förutom jäst behövs vetemjöl, olivolja, salt och vatten. Om du tänkt bjuda dina gäster på nygräddade baguetter bör du börja med degen ungefär en och en halv timme innan de kommer. När degen är färdigblandad ska den nämligen först jäsa under duk i ungefär en timme, sedan delas upp i fyra baguettelängder och jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Om du har hunnit förbereda så långt när gästerna kommer kan du helt enkelt sätta in baguetterna i ugnen på 275 grader, och en kvart senare har du rykande färska, frasiga baguetter att bjuda på till maten.

Baguetter är goda som de är, men passar utmärkt tillsammans med bland annat olivolja, vitlök, tomatsalsa, mozzarella och basilika. Låt fantasin flöda, det finns ingen smak som baguetter inte kan förhöja!

Bookmark the permalink.

Comments are closed